Northug holdt foredrag for barn på Island

Published
Annonse

Petter Northug var den store helten etter dagens seier i Fossavatn Ski Marathon på Island.

Sent i ettermiddag tok Northug seg tid til en times møte med unge og håpefulle skiløpere i Isafjordur, nordvest på Island.

De ønsket å vite hvordan Northug trente som barn.

- Jeg var en allsidig idrettsutøver fra jeg var 8-15 år. Jeg spilte fotball, drev med skiskyting, skihopp, langrenn og kombinert. Jeg bestemte meg tidlig for at jeg ville bli en toppidrettsutøver, men det var ikke før jeg begynte på videregående at jeg visste jeg skulle bli langrennsløper, fortalte Northug til de lydhøre barna.

- Det viktigste er å ha det gøy med trening, det er nøkkelen til suksess. Ikke nødvendigvis hvor mye og hvordan du trener. Mange kan gå lei tidlig hvis man satser altfor hardt i ung alder, fortsatte Northug.

Northug holdt et brennende innlegg om at det viktig å styre unna altfor mye bruk av passive aktiviteter som Playstation og mobiltelefon i oppveksten.

- Jeg hadde ikke slikt da jeg var ung. Da var vi mest ute, spilte ball og lekte. Dataspill kan tappe mye energi, og én av mine største suksessfaktorer har vært å hvile nok opp gjennom karrieren. Hvis jeg føler meg sliten, trener jeg ikke. Da slapper jeg i stedet av for å hente meg inn igjen, fortalte Northug til de lokale barna i den lille bygda med vel 2500 innbyggere.

Selv om islendingene ikke er kjent for å være gode på ski, hadde barna fått med seg Northugs store bragd under Falun-VM i 2015.

- Hva tenkte du på slutten av femmila i Falun?

- Det var et veldig hardt løp. Vi brukte rundt 2,5 timer på femmila, noe som er veldig lenge. Det snødde mye, og det gjorde det vanskelig å finne en god posisjon i feltet. Jeg skjønte det var viktig å spare kreftene til de siste kilometerne. Da var det bare å lete etter en best mulig posisjon på oppløpet, sa den firedobbelte verdensmesteren fra Falun.

Northug var selv overrasket over at barna gjenkjente han for femmila i Falun.

- Jeg hadde ikke trodd at de hadde fått det med seg på Island, men det er godt å se. Det er det løpet jeg får flest spørsmål om, forteller Northug mens hans skriver autografer på plakater, capser, mobildeksel og skistøvler.

Se video øverst i vinduet.