23.02.2017

«Emil burde fått gult kort for filming»

23.02.2017

Northugs forvandling: Fra feit til medaljekandidat

(Se video med Northug øverst i vinduet om den vanvittige forvandlingen de siste to månedene.)

Alt var svart for Petter Northug da han på julaften dro hjem til sine foreldre i Mosvik.

- Mamma og pappa trodde ikke jeg skulle delta i VM. Jeg var 92 kilo, og så ut som noe helt annet enn en toppidrettsutøver. Jeg så rett og slett ikke ut, forteller Northug.

Men etter nyttår begynte Northug å trene igjen, og kiloene rant av. Video fra høydeopphold i Sveits 15. januar viser at vekta stopper på 88 kilo. En meget fornøyd Northug kunne fortelle at han hadde gått ned én kilo på fem dager.

- Hvis utviklinga fortsetter er jeg under 80 kilo i VM. Da blir jeg meget skummel på distanserenn, sa en spøkefull Northug for litt over en måned siden.

Nå kan han få rett, kanskje ikke i antall kilo - men på å vise styrke i VM. Northug stiller til start på 5-mila neste helg, og har tro på at han kan kjempe om medalje.

- Har jeg en god dag og alt klaffer kan jeg absolutt vinne medalje, sier Northug.

Nå dra han sannsynligvis hjem til Norge i morgen for å forberede seg til 5-mila. Men blir det sykdom, kan han komme tilbake før.

- Jeg er klar til å stille på ankeretappen om det blir sykdom, sier en nybarbert Northug som ser sunnere og bedre ut enn på lenge.

23.02.2017

- Norge tar gull med meg på ankeretappen!

- Det hadde blitt gull med meg på ankeretappen!

Det sier en selvsikker Petter Northug til samlet pressekorps i Lahti etter dagens sprint, der han noe overraskende kom seg til en finale og ble nummer fem. Northug er tilbake i verdenstoppen etter å ha slitt med overtrening siden november.

- Hvis Sergey Ustjugov ser navnet mitt på ankeretappen, sover han ikke natta i forveien. Jeg tror jeg er en skummel mann å komme inn på oppløpet sammen med, sier Northug.

- Har du lyst til å gå ankeretappen?

- Jeg synes Finn Hågen Krogh fortjener plassen siden han har slått Ustjugov før på oppløpet den her sesongen. Han har kvalifisert seg for å gå ankeretappen.

- Men bør den norske landslagslegen nå skrive ut en sykmelding til Håvard Solås Taugbøl som var sprintreserve i dag, for å få deg inn i troppen som 12. mann igjen?

- Det kan fort skje. Formen blir enda bedre når jeg får dette løpet ut av kroppen, smiler en optimistisk Northug og fortsetter:

- Hvis en blir syk, er jeg klar til å komme inn igjen og er klar med geværet på ryggen.

Northug skal etter planen reise hjem til Norge i morgen for å forberede seg til den avsluttende fem-mila i VM neste helg, der han er tittelforsvarer.


23.02.2017

Northug videre med et nødskrik

Petter Northug møter Sergey Ustjugov i kvartfinalen etter at Northug ble nummer 27 på dagens sprintprolog. Nesten ti sekunder bak samme Ustjugov som vant prologen. Northug berget kvartfinaleplassen med 88 hundredeler.

Sindre Bjørnestad Skar er også i kvartfinaleheat nr 1. Det kan derfor bli tøft for Northug å komme seg videre til semifinale. Men han kan også gå videre på tid om det settes høy fart fra start.

Se øverst i vinduet hva Northug hadde å si til tvsporten.no rett etter prologen.


23.02.2017

Northug: «Alt kan skje på en max dag»

22.02.2017

Se dokumentaren om Petter på TV 2 i kveld kl 19

19.02.2017

«Tenk å kunna elska med deg Petter»

18.02.2017

Stavdrama for Northug - Klæbo vant

Johannes Høsflot Klæbo sprengte finalefeltet tidlig i estiske Otepää. Og Klæbo som vant prologen holdt helt inn og tok sin første verdenscupseier.

- Det er stort. Men det begynte å bli på tide, sa Klæbo til NRK rett etter løpet.

- Jeg følte meg sterk i dag. Jeg visste mine motstandere var gode på oppløpet så sjansen min var å knalle til fra start. Så det er sinnsykt kult å vinne rett før VM.

Finn Hågen Krogh spurtslo Sergei Ustiugov og ble nummer to.

- Johannes var sterkest i dag, det så vi hele veien. Jeg er fornøyd med å komme på pallen. Det er ikke vits å vinne helga før VM. Litt overtro må være lov, sa Krogh til NRK.

Petter Northug var uheldig i sitt kvartfinaleheat, og måtte bytte stav. Dermed ble det tungt for Northug som ikke kom seg videre til semifinale.

Her må Northug bytte stav.

Det ble derfor en uheldig oppladning til VM-sprinten.

- Jeg vet ikke hva som skjedde. Men når man ryker en stav får man ikke gjort så mye, sa Northug til NRK etter kvartfinale-exiten.

18.02.2017

Sundby på snørra, Northug enkelt videre

Martin Johnsrud Sundby gikk på snørra ut fra start på dagens sprintprolog i estiske Otepää. Han sier til NRK at han tror skia kom borti staven på vei ut fra startblokkene, noe som førte til at staven brakk og Sundby serverte et mageplask for publikum i Otepää. Her ser du starten til Sundby. I rent raseri knakk han den andre staven også.

Petter Northug jr. kom seg greit videre fra prologen som nr. 15. En meget god start for nordmannen, som vanligvis bruker å slite i prologen. Det kan dermed bli en veldig spennende dag for Northug. Johannes Høsflot Klæbo vant prologen.

Resultatliste topp 15:

1
KLAEBO Johannes Hoesflot3:04.56
2PELLEGRINO Federico3:05.29+0.73
3
CHANAVAT Lucas3:07.35+2.79
4
HALFVARSSON Calle3:07.64+3.08
5
HAKOLA Ristomatti3:07.71+3.15
6
USTIUGOV Sergey3:07.92+3.36
7
HAMILTON Simeon3:08.57+4.01
8
KROGH Finn Haagen3:08.96+4.40
9
SKAR Sindre Bjoernestad3:09.38+4.82
10
JYLHAE Martti3:09.55+4.99
11
YOUNG Andrew3:09.59+5.03
12
TAUGBOEL Haavard Solaas3:09.79+5.23
13
BRANDSDAL Eirik3:10.30+5.74
14
GROS Baptiste3:10.37+5.81
15
NORTHUG Petter Jr.3:10.75+6.19


16.02.2017

Northug trosser landslagsledelsen: - Her er mine utvalgte under VM

Petter Northug jr. har tatt ut sine norske utvalgte herreløpere til samtlige distanser under VM på ski i Lahti. Han trosser landslagsledelsen og tar fortsatt ut Niklas Dyrhaug til Duathlon i stedet for Sjur Røthe, selv om landslagsledelsen allerede har vraket Dyrhaug.

Også til sprinten er laget allerede uttatt, og det stemmer overens med Northug sitt:

Sprint: Emil Iversen, Finn Hågen Krogh, Sindre Bjørnestad Skar, Johannes Høsflot Klæbo, Petter Northug jr. (tittelforsvarer).

Duathlon 30 km: Martin Johnsrud Sundby, Finn Hågen Krogh, Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug.

Sundby sa etter 30 kilometeren på NM at Dyrhaug, Tønseth og Røthe burde få sjansen, på bekostning av Finn Hågen Krogh. Det fikk Emil Iversen til å reagere.

- Martin sier dette fordi han er livredd for Krogh. Han er kynisk, vet du. Finn må absolutt gå tremila. Han er en som kan slå Martin og ta gull. Martin er livredd for Finn, sa Iversen til Dagbladet. Nå viser det seg at hverken Northug eller Sundby helt fikk viljen sin, og at Dyrhaug ble vraket.

Northug vraker seg selv til Team sprinten under VM. Den konkurransen går av stabelen dagen etter Duathlon, og det utelukker derfor alle løperne fra 30 kilometeren har landslagsledelsen bestemt. Dermed ligger alt til rette for to trøndere i følge Northug.

Team sprint: Johannes Høsflot Klæbo, Emil Iversen.

Til 15 km klassisk vraker Northug sin mangeårige landslagskamerat Niklas Dyrhaug, og setter inn Johannes Høsflot Klæbo som fikk sølv bak Didrik Tønseth under NM. Han gir også klassisk-spesialist Emil Iversen muligheten.

15 km klassisk: Martin Johnsrud Sundby, Johannes Høsflot Klæbo, Emil Iversen, Didrik Tønseth.

Siden Sapporo-VM i 2007 har Petter Northug vært det soleklare valget på ankeretappen på stafetten. Han har sikret Norge gull etter gull med sine rå spurt-egenskaper. Men i år vraker han seg selv, og presenterer dette laget:

Stafett: Niklas Dyrhaug, Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundby, Finn Hågen Krogh.

Til den avsluttende 50 kilometeren er Northug tittelforsvarer og gir disse fire sjansen til å kopiere det han selv gjorde under Falun-VM i 2015.

50 km fri teknikk: Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønseth, Sjur Røthe, Anders Gløersen, Petter Northug jr.(tittelforsvarer).


15.02.2017

Johaug anker ikke

Therese Johaug anker ikke dopingdommen på 13 måneders utestengelse. Det har hun bestemt i samråd med sin advokat.

– Therese Johaug har etter en totalvurdering i samråd med sin advokat bestemt seg for ikke å anke domsutvalgets avgjørelse. Hun opplever avgjørelsen som urimelig streng, men det viktigste for henne nå er forutsigbarhet slik at hun fullt ut kan konsentrere seg om skiløping, står det i pressemeldingen.

– Dette har vært en tung og vanskelig sak for Therese Johaug, og hun håper nå at hun kan legge den bak seg, står det i pressemeldingen.

Johaug har de siste månedene begynt å forberede seg til OL i 2018 i Sør-Korea, da hun skjønte at årets sesong gikk i vasken. Hun dro nylig på en kort visitt til Pyeongchang for å inspisere OL-løypene. Hvis hun blir utestengt i 13 måneder vil hun være klar til sesongstart neste år, men det er flere parter som ennå har mulighet til å anke saken videre.

Ankefristen til den internasjonale idrettsdomstolen (CAS) er 21 dager etter at man har mottatt dommen. Dermed kan fortsatt det internasjonale skiforbundet (FIS) og det internasjonale antidopingbyrået (WADA) fortsatt anke. Det kan også appellutvalget som har en ankefrist på 14 dager.


13.02.2017

Northug uttatt til siste v-cup sprint før VM

Petter Northug er klar for helgas verdenscup i estiske Otepää. I dag ble troppen presentert, og Northug skal gå sprinten på lørdag.

- Det er helt genialt. Estland er nærmest på veien til VM i Finland, så da slipper jeg så lang reisevei. Dessuten skal vi ta ferja fra Tallinn til Helsinki etter verdenscupen.

- Er det spennende å ta ferje?

- Nei, men jeg har fått i oppgave å holde Emil Iversen unna tax-freen, godteri og andre fristelser Øst-Europa har å by på, sier en fornøyd Northug.

På lørdagens sprint får Northug også selskap av de andre VM-sprinterne - unntatt Emil Iversen som velger å stå over sprint for å gå 15 km klassisk på søndag.

- Jeg er for dårlig trent til å gå to renn på ei helg. Jeg gjorde det i Falun, da ble det seier og andreplass, men så ble jeg liggende i to uker etterpå også da, sier Iversen.

Northug er reserve på 15 kilometeren.

- Hva tenker du om at du ikke er uttatt til søndagens 15 km klassisk?

- Jeg er reserve så jeg stiller til start om muligheten byr seg, avslutter Northug.

Disse stiller for Norge:

Menn, sprint, fri teknikk
Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen IL
Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen IL
Eirik Brandsdal, Kjelsås IL
Sindre Bjørnestad Skar, Bærums Verk/Hauger IF
Petter Northug, Strindheim IL
Håvard Solås Taugbøl, Lillehammer Skiklub
Martin Johnsrud Sundby, Røa IL
Mattis Stenshagen, Follebu IL

15 km klassisk
Sjur Røthe, Voss IL
Hans Christer Holund, Lyn Ski
Didrik Tønseth, Byåsen IL
Niklas Dyrhaug, Tydal IL
Emil Iversen, IL Varden Meråker
Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski
Martin Johnsrud Sundby, Røa IL
Mattis Stenshagen, Follebu IL

Kvinner, sprint
Marit Bjørgen, Rognes IL
Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik Skiklubb
Astrid Uhrenholdt Jacobsen, IL Heming
Kathrine Harsem, IL Varden Meråker
Mari Eide, Øystre Slidre Skilag
Maiken Caspersen Falla, Gjerdrum IL
Heidi Weng, IL i Bul

10 km klassisk
Marit Bjørgen, Rognes IL
Marthe Kristoffersen, IL Varden Meråker
Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik Skiklubb
Astrid Uhrenholdt Jacobsen, IL Heming
Ragnhild Haga, Åsen IL
Kathrine Harsem, IL Varden Meråker
Heidi Weng, IL i Bul

12.02.2017

Northug slakter "ekspertene" - hyller Bjørndalen

11.02.2017

Northug knust av Dyrhaug

Petter Northug vant i dag sølvmedalje under kretsmesterskapet i Selbuskogen.

Niklas Dyrhaug var overlegen og tok gull i det 22 km lange klassisk-rennet med individuell start, 1:25 minutter foran Northug. Andreas Myran Steen ble nummer tre.

Dyrhaug ble denne uken vraket til 30 km Duathlon i VM, nå får han støtte av Northug.

- Jeg føler veldig med Niklas. Det er utrolig kjedelig at han ikke får lov til å gå den distansen, sier Northug til tvsporten.no.

Hva tenker du nå om din egen form?

- Jeg trenger å konkurrere for å komme i form. Det hever meg uke for uke nå. Jeg tror jeg rekker akkurat å komme i toppform til VM. Nå trenger jeg å trene fram til sprinten i Otepää i Estland neste lørdag, sier Northug.

Hva er målet ditt der borte?

- Kopiere det min bror Tomas gjorde før Falun-VM. Han vant overlegent i Otepää og har familiens beste resultat derfra. Jeg håper bare å vinne med en litt større luke, sier Northug.

- Hva har du å si om ditt egen innsats under kretsmesterskapet i dag?

- Det er et elendig nivå her i kretsen når jeg blir nummer to. Det er samtidig godt å slå så mange dårlig trente utøvere, gliser Northug.

- Jeg satser nå på en formstigning inn mot VM og håper å kapre en plass på 15 km klassisk, en klassisk etappe på stafetten og selvfølgelig en plass på team-sprinten, sier en tilsynelatende overoptimistisk Northug.10.02.2017

Johaug dømt til 13 måneder utestengelse

Therese Johaug er dømt til 13 måneders utestengelse, etter at hun i fjor høst avla positiv dopingprøve på stoffet clostebol.

- Det føles feil at jeg kan få 13 måneders utelukkelse for bruk av en leppekrem. Jeg vil bruke de nærmeste dagene til å tenke igjennom hva jeg skal gjøre videre sammen med min advokat, sier Johaug i en pressemelding.

Fredag kom avgjørelsen fra NIFs domsutvalg:

«Therese Johaug, født 25. juni 1988, taper retten til å delta i konkurranser og organisert trening, samt retten til å ha valgte og oppnevnte tillitsverv, for et tidsrom av 13 - tretten – måneder med virkning fra tidspunkt for ilagt suspensjon 18. oktober 2016.»

Her er hele dommen

– Jeg er glad for at domsutvalget ser at det ikke var noen prestasjonsfremmende hensikt eller effekt ved bruken av leppekremen. Jeg er også glad for at utvalget er enige i at jeg ikke hadde noen grunn til å tvile på de forsikringer jeg fikk av landslagslegen. Jeg skjønner at dopingreglene må være strenge, men det føles likevel feil, sier Johaug.

Hvis dommen blir stående, kan Johaug konkurrere fra 18. november. Dermed rekker Johaug hele neste sesong.

-Dette er først og fremst en vanskelig dag for Therese og norsk langrenn. Vi er fortvilet over hvordan Therese har det og føler med henne. Samtidig er vi glade for at domsutvalget har full tillit til Therese Johaug og Fredrik Bendiksen sine forklaringer, sier skipresident Erik Røste.

- Nå kan vi se fremover mot OL i Pyeongchang 2018 og gleder oss til å reise på samling igjen med Therese til høsten. Vi savner henne som frontfiguren i laget, sier sportssjef i langrenn, Vidar Løfshus.

09.02.2017

Northugs tips til VM-form: - Damer og lite ski